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Piadina romagnola

La piadina romagnola è la più classica delle specialità romagnole. Ha origine come alimento povero dei contadini: costituita da un semplice impasto, dava una maggiore sensazione di sazietà, e quindi trovava una valida alternativa al pane, se non addirittura al pasto principale.
Io l'ho faccio cosi...


Ingredienti:
* 500g. di farina bianca
* 3 cucchiai di strutto solido
* 3 cucchiai di olio extravergine di oliva
* mezza bustina di lievito per piadine e pizze (paneangeli), o un pizzico di bicarbonato
* 1/2 cucchiaino sale
* acqua tiepida (circa 200-250 ml.)
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Disponete la farina in uno recipiente, incorporare lo strutto (riscaldato e raffreddato ) e l'olio ed aggiungere il sale e il lievito o bicarbonato.. Con l'aiuto dell' acqua tiepida, lavorate il tutto fino ad ottenere un impasto sodo. Dividetelo in 8-9 palle di pasta e lasciate riposare per circa 30 minuti sotto un tovagliolo.
Scaldare la teglia di ghisa o antiaderente.
Stendere le paggnottine con il matterello fino ad ottenere dei dischi di circa 20cm di diametro e 3-4 mm di altezza e cuocere sulla teglia calda qualche minuto per parte.

La ricetta di crescione (piadina chiusa tipo calzone ) l'ho trovate qui









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PIADINA,originala din Romagna (regiune Emilia-Romagna -Italia), in secolul trecut ,era folosita in loc de paine, o preparau in special saracii. Se gaseste la chioscuri speciale ,unde se prepara pe loc, calda; deasemenea in toate magazinele.
Se poate manca umpluta cu mezeluri si branzeturi, diverse legume la gratar sau crude, carnati, crenvusti, etc. Se poate manca si dulce, umpluta cu crema de alune.


Ingrediente:

* 500 gr. faina alba
* 3 linguri de untura
* 3 linguri de ulei de masline extravergine
* 1/2 plic de praf de copt pentru pizze sau tarte sarate( nu drojdie de bere granulata, instant) sau un varf de bicarbonat/puteti folosi si praf de copt dar sa fie fara vanilie.
* 1/2 lingurita sare
* apa calduta (circa 200-250 ml.)
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Intr-un castron sau direct pe o planseta, punem faina iar deasupra turnam untura topita si racita putin, uleiul ,sarea si praful de copt. Incepeti sa turnati si apa calduta ,putin cate putin, incorporand bine ,amestecati cu mana la urma , pana cand aluatul devine compact, elastic ,nu prea tare.
Aluatul nu trebuie sa fie nici moale dar nici prea tare. Se adauga faina daca este necesar. Nu este necesar sa framantati mult. Impartiti aluatul in 8-9 bile,le acoperiticu un servet si lasati sa se odihneasca 30 minute. Intindeti cu facaletul o foaie rotunda de circa 20 cm. si groasa de 3-4 mmm, o puneti la copt pe o tava...tigaie antiaderenta /teflon bine incalzita, pe ambele parti.

Daca umplem foaia de piadina cu branza ,mezeluri, sos de rosii si inchidem ca un calzone ,coacem pe ambele parti pe plita/tigaia teflon, facem un crescione ; reteta o gasiti
aici

4 commenti:

  1. Direi che questa piadina è perfetta! Bravissima Nicoletta, ciao Gianni

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  2. De cand cautam eu reteta asta Nico !
    Iti multumesc mult de tot pentru ea. Am salvat-o si am sa i prepar cat de curand....
    Te tzuc cu drag !

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  3. Buna Sidy !
    Ma bucur...iar daca ai ceva de intrebat, eu sunt aici
    :-)
    toate cele bune !

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appena posso ricambierò la visita ◕‿◕

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