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Cipolle ripiene con tonno e mozzarella / Ceapa umpluta cu ton si mozzarella



Ingredienti:

* 5 cipolle tonde e grosse
* una patata lessa
* 100 g. di tonno in scatola
* una mozzarella (125 g.)
* origano
* 1 cucchiaio di capperi
* sale
* pangrattato
* olio extravergine di oliva


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Pulite le cipolle e lessatele in acqua salata (circa 10-15 minuti ) al dente ,scolatele e lasciate che si raffreddano. Quando sono abbastanza fredde, tagliatele a metà in lunghezza , svuotate la parte interna (circa 3/4) della cipolla lasciando 2-3 strati .
Lessate la patata e cosi calda, schiacciatela e lasciatela a raffreddarsi.
In una ciotola , mettete il tonno sminuzzato ( sgocciolato se usate quello sott’olio) , la patata schiacciata , metà della parte interna di cipolla tritata , mozzarella a cubetti , capperi tritati , sale , origano .
Riempite le cipolle con questo composto, spolverizzate con pangrattato , adagiatele in una teglia con poca acqua , sopra mettete un filo di olio. Far cuocere in forno preriscaldato a temperatura di 200° , circa 25-30 minuti … fino quando sopra diventano ben dorate.
Il resto avanzato della parte interna della cipolla , lo messa in un barattolino con olio extravergine di oliva e lo utilizzato per una insalatona.

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Ingrediente:

* 5 bucati de ceapa mari si rotunde
* 1 cartof fiert
* 100 gr. ton in conserva
* 125 gr. mozzarella
* oregan
* 1 lingura de capere
* sare
* pesmet
* ulei de masline


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Curatati ceapa de foaia externa si o fierbeti in apa cu sare circa 10 -15 minute, nu prea mult, asa incat sa fie mai crocanta. Cand este gata, scoateti-o din apa si lasati-o sa se raceasca . Cand este destul de rece , taiati-o in lungime in doua si scoateti incet miezul , lasand doar 2-3 straturi .
Fierbeti cartoful si-l striviti bine sa devina un piure, lasati-l sa se raceasca.
Intr-un castron puneti, cartoful fiert strivit, tonul maruntit ,mozzarella taiata cubulete, jumatate din miezul cepei tocat marunt, caperele tocate ,oreganul, sarea .
Amestecati bine si umpleti cepele cu aceasta compozitie. Le puneti intr-o tava cu putina apa, dea supra presarati pesmet si turnati un fir de ulei de masline , deasupra fiecarei cepe.
Coaceti cepele in cuptorul incalzit, la o temperatura de 200° ,circa 25-30 minute , pana cand se rumenesc bine deasupra.
Restul de miez ramas de la cepe l-am pus intr-un borcanel, l-am acoperit cu ulei de masline si l-am conservat in frigider…folosindu-l la o salata.

Risotto con salsiccia e peperoni / Risotto cu carnat si ardei gras



Ingredienti:
per 2 persone:

* 6-7 pugni di riso
* 200 g.di salsiccia (2-3 pezzi ) fresca o già cucinata (fritta ,al grill)
* 1 peperone rosso o giallo
* 1 cipolla
* brodo di verdure o carne
* 2 cucchiai di olio extravergine
* prezzemolo
* sale
* parmigiano/grana padano grattugiato


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Mettete la cipolla tagliata finemente e rosolare con l'olio ,aggiungete la salsiccia fresca sgranata . Io ho utilizzato ,delle salsicce già cotte al grill (rimaste da sera) e tagliate a pezzi. Aggiungete il peperone tagliato a falde e alla fine mettete il riso. Rosolate bene ... aggiungete del brodo , mescolando sempre , fino alla fine cottura. Togliere dal fuoco, aggiungere il prezzemolo tritato , aggiustare di sale . Servite con formaggio grattugiato sopra.

Con questa ricetta partecipo alla raccolta "..con un chicco di riso..." di Piera- Ciccia pasticcia



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Ingrediente:2 porti

* 6-7 pumni de orez
* 200 g.(2-3 buc.) de carnat proaspat sau deja fript/prajit
* un ardei gras (rosu sau galben)
* 1 ceapa
* supa de zarzavat sau carne
* 2 linguri ulei de masline
* patrunjel
* sare
* parmiggiano/grana ras

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Tocati ceapa marunt si caliti-o putin ,cat sa-si dezvolte aroma in doua linguri ulei. Adaugati carnatul scos din mat ...sau taiat bucatele daca este deja copt.
Eu am folosit carnat la gratar, ramas de la cina. Adaugati ardeiul taiat fasii iar la urma adaugati si orezul. Caliti totul bine circa 1 minut ,apoi adaugati supa. Coaceti la foc potrivit, amestecand din cand in cand. Cum scade si orezul este prea uscat, adaugati putina supa. Cand este gata (nu trebuie sa fie prea uscat, nici prea zemos), adaugati patrunjel tocat marunt. Adaugati sare daca este nevoie.
Serviti daca doriti cu parmiggiano /grana ras deasupra.

Raccolta ricette "gnocchi e quenelle" / Culegere retete" gnocchi si quenelle"


Partecipo alla raccolta " ricette gnocchi e quenelle" di Tatiana e Claudia con due ricette:
Particip la culegerea "retete gnocchi si quenelle" cu aceste retete:

* gnocchi alla romana




* gnocchi dolci

Gnocchi dolci / Gnocchi dulci



In Romania è considerato un dolce.  Anche in Italia (Friuli Venezia Giluia) , ho letto qui che si preparano dei gnocchi dolci ,delle palle grosse, ma ripiene di marmellata di prugne o albicocche.
Solo che questo piatto è considerato un primo, non un dolce.




Ingredienti:
per 5 persone

* 1 kg di patate
* 250 g. di farina
* 1 uovo
* 200 g. di pane grattugiato
* 30-40 g . di burro
* 4-5 cucchiai di zucchero
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Lavate le patate e lessateli con la buccia ,quando sono pronte pelatele e passatele nello schiacciapatate . Lasciate raffreddare e mescolate con l’uovo e la farina , e impastate bene per ottenere un composto omogeneo.
Staccate dei pezzettini di impasto e lavorandoli con le mani e poca farina ,fate dei rotolini della grossezza di un dito e tagliateli a tocchetti di circa 2 cm.
Fate sciogliere il burro in una padella , aggiungete il pane grattugiato e mescolate sul fuoco fino quando il pane grattugiato diventa dorato. Alla fine spegnete il fuoco e aggiungete lo zucchero e mescolate bene.
Bollite gli gnocchi in acqua salata e appena scolati , li mettete dentro la padella con il pane grattugiato e mescolate. Servite gli gnocchi subito caldi.
Se volete servirli più tardi... ma caldi , metteteli in una casseruola coperta ,immersa nell’acqua calda.
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Con lo stesso impasto si può fare delle palle grosse (tipo canederli ) ripiene con prugne fresche snocciolate .











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Cand ii facea bunica ,le dadea forma mai subtire si lunguiata ,le numea "putisoare" .
Asa cum stiti, acesta este aluatul din care se prepara si galustile cu prune .
In Italia, in regiune Friuli Venezia Giulia, se fac asemanator galustile ,doar ca se umplu cu gem de prune sau caise.
Se condimenteaza cu pesmetul rumenit in unt, zahar si scortisoara.
Dar se servesc ca primul fel, nu ca dulce.



Ingrediente:
pentru 5 persoane


* 1 kg cartofi
* 250 gr. faina
* 1 ou
* 200 gr. pesmet
* 30-40 gr. unt
* 4-5 linguri zahar
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Se spala cartofii si se pun la fiert cu tot cu coaja . Cand sunt gata, se decojesc asa calzi si se strivesc cu aparatul. Se lasa sa se raceasca, se amesteca cu faina si oul. Framantati aluatul , pana cand devine omogen. Presarati putina faina pe planseta , luati din coca o bucata si ii dati forma de cilindru ...nu prea gros, apoi taiati in bucatele de circa 2 cm.
Lasati toti gnocchi de o parte si intre timp preparati pesmetul.
Intr-o tigaie topiti untul si adaugati pesmetul ,amestecati incontinuu la foc mediu ,pana cand acesta se rumeneste putin. Se ia de pe foc si se adauga zaharul ,amestecati bine.
Fierbeti gnocchi in apa cu putina sare ,se scurg , apoi ii puneti direct in tigaia cu pesmet. Amestecati incet, pana cand s-a lipit bine pesmetul de gnocchi.
Se serve imediat, asa calzi.
Daca vreti sa-i serviti mai tarziu , se pot mentine calzi, daca ii lasati intr-o cratita pe apa calda ,la aburi.


Raccolta "ricette di caffè "/ Culegere "retete cu cafea"



Questa e la mia partecipazione per la per la raccolta "ricette di caffè" di In cucina con la sposa del vento- Alessia.
Caffè glacé, ricetta lo trovate qui.

* La culegerea "retete cu cafea"organizata de Alessia, particip cu caffè glacé;
reteta o gasiti qui.



Raccolta ricette " A Carnevale ogni ricetta vale! " / Culegere retete Carnaval


Alla raccolta "A Carnevale ogni ricetta vale! " di Le ricette di Carolina partecipo con due ricette:

* La culegerea de retete " A Carnevale ogni ricetta vale" , particip cu aceste retete:
scovergi cu mac si crema prajita.



Frittelle al papavero



Crema fritta

Crema fritta / Crema prajita



Da tempo ,volevo fare la crema fritta. La crema fritta è una preparazione tradizionale che viene servita in varie regioni d'Italia, sia come antipasto o contorno sia come dessert. La crema fritta alla bolognese o marchigiana viene gustata in queste regioni insieme ad un fritto misto composto di olive ascolane, verdura e carne fritta. La crema fritta viene invece consumata a Venezia a fine pasto, come dessert, soprattutto nel periodo di Carnevale.
Visto che in questo periodo di Carnevale si fanno tanti dolci fritti, mi sono decisa.
Cercando in internet, ho trovate tante ricette ...ma ho scelto una dal blog di Mestolo & Paiolo .
Ricetta originale lo trovate qui.
Ho modificato un pò , ho messo una bustina di vanillina e invece di maizena, la fecola di patate...visto che ha lo stesso principio.
Il risultato ...è buonissima !
Quando è calda si assomiglia molto con il "latte fritto".




Ingredienti:

* 230 gr di zucchero
* 8 tuorli d'uovo
* 200 gr di farina "oo"
* 200 gr di fecola di patate/maizena
* 1 lt. di latte
* buccia di 1 limone grattugiata
* 1 bustina di vanillina
* albume montato a neve
* pane grattugiato
* olio per friggere
* un pizzico di sale
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Mescolate i tuorli d'uovo con lo zucchero, farina ,maizena ..io ho messo la fecola di patate , un pizzico di sale, la buccia di limone grattugiata e la vanillina , fino ad ottenere un composto omogeneo.
Mescolando aggiungete un pò di latte fino a diluire il composto. Versate il restante latte caldo e fate bollire, mescolando in continuazione ,fino che diventa molto densa. Versate la crema su un vasoio capiente e stendetela spessa circa 1,5- 2cm. e lasciate che si raffreddi. Tagliatela a piccoli rettangoli o cubetti, passateli nell'albume montato a neve e poi nel pane grattugiato. Friggete in abbondante olio, dorandoli da entrambe le parti. Servite solo quando si sarà completamente raffreddata.











altre ricette:
tortelli alle mandorle
chiacchere allo yogurt
castagnole alla ricotta
frittelle di mele
frittelle ai semi di papavero

Dolce alle mele / Placinta cu mere



Un dolce che preparavano sempre a casa ...ricordo goloso d'infanzia.


Ingredienti:


per la pasta base
* 250 g. di farina
* 125 g. di margarina
* 100 g. di panna da cucina
* 1 uovo
* 1 cucchiaio di aceto
* un pizzico di sale
ripieno
* 3 mele grandi
* 3-4 cucchiai di zucchero semolato
* 1 cucchiaino scarso di cannella in polvere
* 2-3 cucchiai di pane grattugiato


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Mescolate tutti ingredienti per la pasta base e lavoratela finché diventa omogenea e liscia. Mettete in frigo a riposare 1 ora. Stendete l'impasto in due sfoglie (spesse circa 0,5cm.) grandi 30/24 cm non di più . Mettete la prima nella teglia foderata con la carta da forno, sopra appoggiate il ripieno di mela e poi l'altra sfoglia. Chiudete i bordi ,bucherellate con la forchetta e spennellate di uovo (facoltativo) tutta la superficie.
Ripieno :
Grattugiate le mele e mescolatele con lo zucchero, cannella e pane grattugiato.
Se vi piace più dolce,aggiungete lo zucchero.
Dopo che avete riempito le due sfoglie, mettete il dolce nel forno già riscaldato ,ad una temperatura media ,fino quando diventa dorato.
Lasciate a raffreddarsi , spolverizzate di zucchero a velo vanigliato e tagliatelo a quadretti.
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Diversi tipi di ripieno che faccio:
* formaggio salato - formaggio grattugiato tipo quartirolo (anche mescolato con meta grana) amalgamato con 1 uovo .
* formaggio dolce - formaggio dolce tipo ricotta con lo zucchero ,buccia di limone grattugiata, uvetta ,vanillina
* polpa di zucca già cotta nel forno, mescolata con lo zucchero ,vanillina e poco pane grattugiato.
* con ragù di carne senza salsa di pomodoro ...solo soffritto con la carne tritata di manzo o mista maiale, cucinata a fuoco medio... fino quando è pronta la carne. Aggiungete poco alla volta del brodo . Alla fine deve essere più asciutta e quando e fredda mescolata con l'uovo, poco panna da cucina e grana grattugiata.

con il ripieno di carne viene cosi:





Altre ricette dolci con le mele:
-torta con le mele caramellate al sapore di arancio e cannella
-crostata alle mele e crema
-torta di mele con la panna montata
- Torta di mele e yogurt
- Dolce alle mele e meringa



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Un dulce care preparam mereu acasa ...amintiri gustoase din copilarie.

Ingrediente:

pentru foi

* 250 gr. faina

* 125gr. margarina
* 100 gr. smantana
* 1 ou
* 1 lingura otet
* un varf de sare

umplutura

* 3 mere mari

* 3-4 linguri zahar
* scortisoara
* 2-3 linguri pesmet
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Cu faina, margarina,smantana , oul si otetul se face un aluat, se framanta putin ,cat sa devina omogen, se da la rece pentru 1 ora. Se imparte in doua si intindeti  doua foi (groase circa 0,5 cm) de marimea unei tavi cu dimensiuni nu mai mari de 30/24 cm. Puneti prima foaie in tava iar deasupra puneti unplutura de mere .
Umplutura:
Se rad merele ,se storc putin de zeama care o lasa si se amesteca cu zaharul, scortisoara si pesmetul. Deasupra puneti cealalta foaie ,inchideti pe margnini ,intepati cu furculita pe ici pe colo, ungeti cu ou deasupra(facultativ).
Placinta se pune in cuptorul incalzit, la o temperatura medie 180°-200° ,pana cand devine rumena.
Cand s-a racit ,se pudreaza cu zahar vanilat si se portioneaza.
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Alte umpluturi care mai fac:
* cu branza sarata telemea de vaca sau mixta , amestecata cu 1 ou.
* cu urda/ricotta ,zahar, coaje de lamaie rasa ,vanilie ,1 ou.
* dovleac copt si amestecat cu zahar si pesmet ,vanilie.
* cu carne tocata de vaca sau amestec porc ,calita cu ceapa, telina si morcov ,adaugand putina supa(apa) ,pana cand este gata ..circa 1/2 ora. Trebuie sa rezulte destul de uscata iar cand se raceste, se pune oul, cateva linguri de smantana si grana(parmiggiano) ras.



Alte prajituri cu mere:

-tort de mere cu gust de portocala si scortisoara
-tarta cu mere si crema
-tort de mere cu frisca
- Prajitura cu iaurt si mere

Finocchi marinati / Fenel marinat




Per la prima volta ho fatto i finocchi in questo modo e li abbiamo gradito molto. "Musa ispiratrice" è stata una rivista vecchia e tenuta da parte ,con le ricette di verdure.
Ingredienti:

* 2 finocchi
* 1 litro di acqua
* sale
* ½ bicchiere di aceto

Salsa per marinare
* 50 gr. di olive verdi o nere
* 1 cucchiaio di capperi
* un ciuffo di prezzemolo
* 3-4 filetti di acciuga sott’olio
* 2 cucchiai di aceto
* 3 cucchiai di olio extravergine di oliva
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Pulite i finocchi eliminando le foglie esterne e tagliateli a spicchi spesse 1-1,5 cm. ,fateli bollire 5 minuti in 1 litro di acqua con ½ bicchiere di aceto. Scolateli ,asciugateli e allineateli in un piatto di portata .Tritate le olive ,capperi , prezzemolo e i filetti di acciuga . Aggiungete l’olio e aceto. Lasciate riposare circa 10 minuti la salsa e poi versate sui finocchi ,coprite il piatto con la pellicola e lasciate insaporire per 1 ora prima di servire .

Altre ricette con finocchi : finocchi alla besciamella, finocchi in umido .



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Ingrediente:

* 2 bulbi fenel (fenicul )
* 1 litru de apa
* ½ pahar otet

Sosul pentru marinat
* 50 gr. masline verzi sau negre
* 1 lingura capere
* patrunjel o mica legatura
* 3-4 fileturi de ansoa (sau hamsie )
* 2 linguri otet
* 3 linguri ulei de masline
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Curatati fenelul eliminand prima foaie externa , taiati in felii groase de circa 1-1,5 cm .si il puneti sa se opareasca 5 minute in apa cu otet si sare. Scoateti feliile le scurgeti si uscati pe un servet , apoi le puneti pe o farfurie /platou una langa altele.
Tocati marunt maslinele ,caperele, patrunjelul si fileturile de ansoa . Puneti totul intr-un castronel si deasupra adaugati uleiul si otetul, amestecati bine si lasati sa ia gust cam 10 minute. Acest sos il turnati deasupra fenelului taiat in felii , lasati sa se marineze acoperit cu o folie 1 ora inainte de a fi servit.

Alte retete cu fenel :fenel cu besciamel , fenel in sos de rosii .

Dolce al caramello e cioccolato / Prajitura cu caramel si ciocolata


La ricetta di questo buonissimo dolce lo presa dal blog I dolci di Laura

Quadrotti al caramello e cioccolato

Ingredienti per la base:
* 150 g. di farina
* 1 cucchiaino di lievito in polvere
* 125 g. di burro ammorbidito
* 50 g. di zucchero
* un pizzico di sale

Ingredienti per il caramello:
* 12o g. di burro
* 100 g. di zucchero
* 2 cucchiai di sciroppo d'acero (in mancanza usate 1 cucchiaio di miele)
* 350-400 g. di latte condensato zuccherato

Glassa al cioccolato
* 250 g. di cioccolato fondente o al latte
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Lavorare il burro con lo zucchero fino ad ottenere un composto cremoso. Incorporate farina, lievito e sale e amalgamate il tutto. Il composto risulta abbastanza denso. Preriscaldare il forno a 170° e rivestire di carta da forno una teglia (24x24 cm). Distribuite il composto sulla teglia e infornate per circa 15 minuti o finchè prenderà un colore dorato.
Mettere in un pentolino antiaderente il burro e lo zucchero, mescolare bene facendo ben sciogliere il burro e lo zucchero, aggiungere sciroppo d'acero e il latte condensato. Continuate sempre a mescolare. Quando inizierà a sobbolire contare circa un 5 minuti fino a quando non si rassoderà e diventerà di un bel colore piu dorato. Togliere dal fuoco e lasciare intiepidire. Stendere sulla base e lasciare raffreddare completamente.
Fondete il cioccolato(ho messo quello al latte) a bagnomaria e versatelo uniformemente sullo strato di caramello.
Lasciate raffreddare e indurire e poi tagliate il dolce a quadrotti.

**La base è abbastanza secca, tipo biscotto . Prossima volta vorrei fare una base più morbida , come quella di torta morbida alla marmellata
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Reteta luata dupa blogul I dolci di Laura.


Ingrediente blat :
* 150 gr. faina
* 1 lingurita praf de copt
* 125 gr. unt... sa fie moale
* 50 gr. zahar
* un varf de sare

Ingrediente caramel:
* 120 gr. unt
* 100 gr. zahar
* 2 linguri sirop de artar (sau 1 lingura de miere )
* 350 -400 gr. lapte condensat

glazura
* 250 gr. ciocolata menaj sau cu lapte...............................

Incalziti cuptorul la temperatura 170°C si captusiti o tava de marime 24 X24 cm. Frecati bine untul moale cu zaharul pana devine cremos . Adaugati faina , praful de copt si varful de sare. V-a rezulta un aluat destul de tare. Il intinteti in tava si il lasati sa se coaca pentru circa 15 minute sau pana cand vedeti ca a devenit putin auriu.

Topiti bine untul cu zaharul intr-o craticioara pe foc potrivit , adaugati siropul de artar si laptele condensat. Tineti la foc potrivit si cand a inceput sa fiarba mai tineti inca 5 minute , amestecand mereu , trebuie sa se ingroase putin caramelul . Opriti focul si lasati sa se raceasca putin.
Intindeti caramelul pe suprafata blatului si lasati sa se raceasca bine. Topiti in bain –marie ciocolata si o intinteti uniform cu un cutit pe toata suprafata caramelului. Lasati sa se raceasca bine si apoi taiati patrate .

** Blatul este destul de uscat ,gen biscuit. Data viitoare mi-ar place sa fac cu un blat mai moale, pufos...cel de la tortul pufos cu dulceata.

Melanzane ripiene con salsiccia / Vinete umplute cu carnat




Ingredienti:

* 2 grosse melanzane tonde (viola) pesavano 900 gr.
* 200 g. di salsiccia
* una mozzarella /circa 120 g
* 80 g.di parmigiano
* 20 g. di capperi
* origano
* 300 ml. salsa di pomodoro
* basilico
* olio extravergine
* 1 cucchiaino di aglio in polvere
* sale e pepe
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Tagliate a metà le melanzane nel senso della larghezza e cuocere in forno a 200 gradi per 15-20 minuti. Togliete le melanzane dal forno ,lasciate a raffreddarsi un po’ e con un cucchiaio estraete la polpa , tenendo intatta la buccia e 1 cm. di polpa .Tagliate grossolanamente la polpa di melanzane e la mozzarella ,mettete tutto in una ciotola e unite la salsiccia sgranata ,i capperi tritati ,la metà di parmigiano grattugiato ,un filo di olio ,origano ,sale e pepe e mescolate bene .
In una padella fatte insaporire per qualche minuto ,la salsa di pomodoro con un cucchiaino di aglio in polvere ,sale e basilico .Alla fine aggiungete un filo di olio extravergine.
Riempite le melanzane con la salsiccia e mozzarella .Sopra mettete un cucchiaio di salsa di pomodoro ,resto di parmigiano . In una pirofila mettete resto di salsa di pomodoro e adagiate sopra le melanzane ripiene. Infornate a 200 gradi per 20-25 minuti .

Un altra variante melanzane ripiene con carne





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Ingrediente:

* 2 vinete mari rotunde circa 900 gr.(am folosit din acelea de culoare violet)
* 200 gr. carnat proaspat
* 120 gr. mozzarella
* 80 gr. parmezan ras
* 20 gr. capere
* oregan
* 300 ml. sos de rosii
* busuioc
* 1 lingurita usturoi granulat
* ulei de masline
* sare si piper

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Se taie vinetele in doua pe latime,se pun in cuptor circa 15-20 minute,la o temp.200°C. Le scoatem ,lasam sa se raceasca nitel si cu o lingura scobim continutul in interior, lasand intreaga coaja si cam 1 cm. de vanata pe ea. Taiem marunt vanata coapta scoasa si o amestecam intr-un castron cu mozzarella cubulete,carnatul scos din mat si faramitat,caperele tocate ,oreganul,un fir de ulei de masline,jumatate din parmezan, sare si piper.
Separat intr-o craticioara punem sosul de rosii ,busuiocul, putina sare si lingurita de usturoi granulat. Lasam pe foc sa i-a gust cateva minute( sa nu scada mult) iar la sfarsit ,dupa ce am stins focul, adaugam un fir de ulei de masline.
Umplem vinetele cu compozitia de carnat si mozzarella iar deasupra punem o lingura din sosul de rosii si restul de parmezan ras. Restul de sos de rosii il punem intr-o cratita, deasupra punem vinetele umplute si le bagam in cuptor. Le tinem circa 20-25 minute (depinde cat sunt de groase vinetele)la o temperatura de 200°C.

Polpette con piselli / Chiftele cu mazare

Quando non ho troppo tempo per cucinare ,faccio sempre le polpette con piselli.
Sono veloci da fare e buone. Ecco come li preparo.

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Polpette con piselli

Ingredienti:

* 250 g. di carne macinata manzo o maiale, pollo
* 1 uovo
* 2 cucchiai di olio extravergine
* 2 spicchi d'aglio
* 300 ml. passato di pomodoro
* 250 g. di piselli in conserva o surgelati
* prezzemolo
* aneto o finocchietto selvatico
* sale e pepe


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Mescoliamo la carne macinata con uno spicchio di aglio tritato bene (possiamo mettere anche la polvere) ,l'uovo, sale, pepe, prezzemolo tritato (io non ho messo questa volta) ,formiamo delle polpette tonde ,escono circa 10-12 pezzi.
In un tegame mettiamo l’olio con un spicchio d’aglio tagliato in due , rosoliamo aglio per poco lo togliamo e mettiamo la passata di pomodoro. Aggiungiamo un po’ di brodo di verdura ,sugo non deve essere troppo denso . Al primo bollore mettiamo dentro le polpette ,lasciamo passare 5 minuti e aggiungiamo i piselli .Quando utilizzo i piselli in conserva, metto sempre un po’ di liquido di conservazione. Aggiungiamo a piacere prezzemolo e aneto tritato .Lasciamo a bollire a fuoco medio , fino che le polpette sono pronte.




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Chiftele cu mazare

Ingrediente:

* 250 gr. carne tocata vita sau porc,pui
* 1 ou
* 2 linguri ulei masline
* 2 catei de usturoi
* 300 ml. sos de rosii/passata
* 250 g. mazare din conserva sau congelata
* patrunjel, marar
* sare, piper


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Se amesteca carnea tocata cu un catel de usturoi tocat marunt (sau o lingurita din acela granulat sau praf), patrunjel (eu nu am pus de data asta ), sare, piper si oul, se fac mici perisoare… ies circa 10-12 bucati.
Intr-o cratita punem uleiul si un catel de usturoi taiat in doua , il rumenim sa-i dea gust putin la ulei, apoi scoatem usturoiul si punem sosul de rosii.
Adaugam si supa de zarzavat , asa incat sa avem un sos mai sutbirel. Dam intr-un clocot si apoi punem chiftelele crude inauntru, lasam sa fiarba circa 5 minute si apoi adaugam mazarea . Eu cand folosesc mazare in conserva, pun mereu si putin din lichidul in care a fost conservata.
Daca dorim punem si putina verdeata, patrunjel si marar.
Lasam sa fiarba, la foc potrivit, pana cand chiftelele sunt gata.

Torta di cocco e ciocolato / Tort cu nuca de cocos si ciocolata



Ho trovato tempo fa , questa ricetta in rivista "Donna Moderna" e finalmente ho deciso di farlo. E' molto buona specialmente per chi adora il cocco e la cioccolata come me.

Ingredienti:

* 250 g.di cocco disidratato
* 150 g.di zucchero
* 70 g.di farina
* 2 uova intere
* 2 albumi
* 150 g. di cioccolato fondente
* 200 g. panna da montare
* un pizzico di cannella
* 1 bustina vanillina

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Mettete in una ciotola 200 g.di cocco ,50 g di zucchero ,2 albumi,,40 g.di farina e mescolate bene fino a ottenere un impasto della consistenza della pasta frolla.
Rivestite di carta da forno uno stampo rotondo di 20 cm. di diametro,stendetevi l'impasto di cocco e cuocete la base della torta per 5 minuti in forno già caldo a 180 ° .
In una terrina sbattete le 2 uova intere con 100 g. di zucchero,unite 30 g. di farina ,il restante cocco grattugiato,la cannella,la vanillina, il cioccolato grattugiato (scaglie) e la panna montata. Versate il composto nella tortiera e cuocete in forno a 180° per circa 35-40 minuti.; fate raffreddare la torta e decorate a piacere con lo zucchero a vello o con delle fettine di cocco fresco.
Io ho messo lo zucchero a vello con il sapore di cocco.











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palline di semolino al cocco




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Aceasta reteta am gasit-o mai demult intr-o revista.

Ingrediente:

* 250 g. de nuca de cocos rasa
* 150 gr.zahar
* 70 gr. faina
* 2 oua intregi
* 2 albusuri
* 150gr. ciocolata menaj
* 200 gr. frisca
* un varf de scortisoara
* 1 plic de vanilie

..........................

Intr-un castron puneti 200 gr. nuca de cocos rasa ,50 gr.zahar, 2 albusuri batute spuma si 40 gr. faina ,amestecati bine pana cand devine compozitia omogena.
Captusiti cu hartie de cuptor o tava de tort cu diametrul de 20 cm. Puneti aluatul de cocos ,il intindeti cu mainile uniform pe toata suprafata si-l bagati in cuptorul incalzit pentru 5 minute ,la o temperatura de 180°.
Intre timp faceti crema cu frisca si cioccolata.
Intr-un castron bateti bine cele 2 oua intregi cu 100 gr. de zahar, adaugati faina, restul de nuca de cocos rasa ,un varf de scortisoara ,vanilia ,ciocolata rasa si frisca.
Acesta compozitie o turnati deasupra blatului de cocos ,o intindeti deasupra cu o lingura si bagati din nou in cuptor, pentru circa 35-40 minute la o temperatura de 180°.
Cand este gata ,lasati sa se raceasca iar deasupra decorati cu zahar pudra sau bucati de cocos proaspat taiate solzi.
Eu deasupra am pus zahar pudra cu aroma de nuca de cocos.

Alte dulciuri cu nuca de cocos:

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