Cerca ricetta o ingrediente...

Crescione fritto / Crescione prajit




Crescioni fritti (o gussoni) , sono la variante dei più noti crescioni, cibo tipico romagnolo, parente della piadina romagnola.
Crescioni o cassoni, sono calzoni formati con l'impasto della piadina. I gussoni o guscioni sono una specialità del ravennate, sono dei crescioni ripieni di zucca e patate, passate, messe a soffriggere con lardo, aglio e cipolla, aggiungendo poi con noce moscata e parmigiano reggiano, vengono poi fritti nello strutto.
Alla stessa categoria appariene il Bartolaccio di Tredozio.

Ingredienti:

* 500 g. di farina
* 3 cucchiai di strutto
* 3-4 cucchiai olio d'oliva
* ½ bustina lievito per pizze, torte salate (Paneangeli),o un pizzico di bicarbonato
* circa 200-250 g. acqua tiepida
* sale
per farcire
* passato di pomodoro
* una mozzarella
* spinaci o bietole lessate
* 30 g .di lardo o pancetta a cubetti
* 1 cucchiaio olio d’oliva
* ½ cipolla
* un spicchio d’aglio
* 50 g. di parmigiano o ricotta
* olio per friggere

............................................
Lessare in abbondante acqua salata i spinaci, scolate, strizzate e tritate finemente.
In una padella, soffriggete il lardo o pancetta con un cucchiaio d’olio l’aglio e la cipolla, aggiungete il trito di spinaci e insaporite bene.
Spegnete il fuoco poi aggiungete, il parmigiano (o ricotta) ed il sale; mescolate tutto bene col cucchiaio di legno.
Formare sulla spianatoia una fontana con la farina e impastarla con tutti gli ingredienti. Lavorare con cura l’impasto ,finche diventerà liscio. Lasciare riposare per circa un ora.
Stendere con matterello una sfoglia sottile ,dei dischi di 2-3 mm. spessore , del diametro di 15-20 cm.
Mettere dentro i spinaci insaporiti o della mozzarella cubetti e pomodoro ,chiudete bene facendo pressione sul bordo e poi tagliare con la rotella . Friggete i crescioni in olio caldo e servite subito caldi.

















Lo faccio anche classico, sulla padella antiaderente.


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



CRESCIONE (sau cassone) , un preparat traditional din regiunea italiana Emilia-Romagna .Reteta facuta de mine, este reteta unui crescione prajit , se mai numeste si gussone , sunt tipici din Ravenna si imprejurimi. Crescione, un fel de calzone ,preparat cu aluatul de la piadina... faina, apa, untura (ulei) si bicarbonat (sau praf de copt pentru aluaturi sarate), se umplu cu diverse ingrediente, mozzarella + sos de rosii , mezeluri+ branza , carnati, branzeturi, ciuperci calite,vinete, ardei…etc), cu diverse combinatii intre aceste ingrediente. Se fac si dulci, cu crema de alune sau marmelada.
...............................................

Ingrediente:
pentru 9 bucati

* 500 gr.faina
* 3 linguri cu untura solida (apoi topita)
* 3-4 linguri ulei masline
* 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu (sau ½ praf de copt pentru pizze, piadine,tarte sarate/ puteti folosi un praf de copt clasic, fara vanilie)
* circa 200-250 ml. apa calduta
* sare

Umplutura:
* sos de rosii
* 1 mozzarella
* 1 farfurie cu spanac fiert
* 1 lingura ulei masline
* 30 gr. slanina sau costita taiata marunt
* ½ ceapa mica
* 1 catel usturoi
* 50 gr.parmigiano reggiano- parmezan ( sau urda,mozzarella,cascaval )
* ulei de arachide, masline, floarea soarelui sau untura...pentru frigere
.....................................................
Alte feluri de umpluturi:

*cu spanac fiert sau frunze de foi de sfecla( Beta vulgaris) ( bietola, in italiana) inabusite in tigaie cu slanina sau costita si usturoi ,ceapa.
* mozzarela si sos de rosii
* carnat, carnat si ceapa, carnat branza si frunze de spanac sau sfecla inabusite, asa cum am spus mai sus…sau carnat + legume + mustar
* cartofi si dovleac facut piure , cu ceapa si parmigiano reggiano (un fel de parmezan)---gussoni tipici in Ravenna
* mezeluri+ branzeturi + vinete la gratar sau cu ciuperci calite, ardei grasi etc
* brazeturi+ rucola+ rosii
....sau cu ce doriti, dupa gustul fiecaruia
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PREPARARE
Pe planseta punem toata faina si restul ingredientelor, incorporand bine toate ingredientele . Cantitatea de apa( calduta) este variabila…deoarece trebuie sa rezulte un aluat nu prea tare…deci se pune putin cate putin, asa incat sa ne rezulte un aluat, nu prea tare si usor de intins. Cateodata, de exemplu , mi-a intrat si 200ml. de apa…totul este in functie de tipul fainii care folositi si gradul de umiditate a acesteia. Untura dupa ce am topit-o ,o lasam sa se raceasca si apoi o amestecam cu faina, apa, uleiul ,bicarbonatul, sarea. Framantam putin, circa 5 minute, aluatul trebuie sa devina compact si elastic. Il lasam sa stea ,la temperatura camerei, circa 1 ora. Apoi il intindem in foaie subtire ,in cercuri mari de diametru 15-20 cm. ,umplem cu compozitia dorita , inchidem in doua ,facem putina presiune cu degetele, pe margine si cu rotita dintata trecem pe marginea lor. Eu am umplut doar cu spanac+costita+ceapa+parmezan si mozzarela+sos de rosii dar se pot umple cu diverse ingrediente, asa cum am dat exemplu ,mai sus....sau dupa placul vostru. Cum am preparat umplutura. Am pus in tigaie, 1 lingura ulei si costita taiata marunt, ceapa si usturoiul...am calit putin ,am adaugat putina apa si dupa circa 3-4 minute am pus spanacul fiert si tocat. Am amestecat bine,am lasat cateva minute...sa i-a gust... si apoi la sfarsit am pus parmezanul ras si sare dupa gust. Cu aceasta compozitie am umplut o parte din crescione, restul cu mozzarella cubulete si sos de rosii. Apoi il frigem in ulei sau in untura, se pune pe hartie sa absoarba grasimea , se servesc imediat.
Daca vreti ,se pot face si pe o tigaie antiaderenta, direct pe aragaz ;de fapt crescioni clasici ,se fac asa.
Este considerat un aperitiv dar se poate manca ,si ca fel unic.

Piadina romagnola

La piadina romagnola è la più classica delle specialità romagnole. Ha origine come alimento povero dei contadini: costituita da un semplice impasto, dava una maggiore sensazione di sazietà, e quindi trovava una valida alternativa al pane, se non addirittura al pasto principale.
Io l'ho faccio cosi...


Ingredienti:
* 500g. di farina bianca
* 3 cucchiai di strutto solido
* 3 cucchiai di olio extravergine di oliva
* mezza bustina di lievito per piadine e pizze (paneangeli), o un pizzico di bicarbonato
* 1/2 cucchiaino sale
* acqua tiepida (circa 200-250 ml.)
...............................................

Disponete la farina in uno recipiente, incorporare lo strutto (riscaldato e raffreddato ) e l'olio ed aggiungere il sale e il lievito o bicarbonato.. Con l'aiuto dell' acqua tiepida, lavorate il tutto fino ad ottenere un impasto sodo. Dividetelo in 8-9 palle di pasta e lasciate riposare per circa 30 minuti sotto un tovagliolo.
Scaldare la teglia di ghisa o antiaderente.
Stendere le paggnottine con il matterello fino ad ottenere dei dischi di circa 20cm di diametro e 3-4 mm di altezza e cuocere sulla teglia calda qualche minuto per parte.

La ricetta di crescione (piadina chiusa tipo calzone ) l'ho trovate qui









>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



PIADINA,originala din Romagna (regiune Emilia-Romagna -Italia), in secolul trecut ,era folosita in loc de paine, o preparau in special saracii. Se gaseste la chioscuri speciale ,unde se prepara pe loc, calda; deasemenea in toate magazinele.
Se poate manca umpluta cu mezeluri si branzeturi, diverse legume la gratar sau crude, carnati, crenvusti, etc. Se poate manca si dulce, umpluta cu crema de alune.


Ingrediente:

* 500 gr. faina alba
* 3 linguri de untura
* 3 linguri de ulei de masline extravergine
* 1/2 plic de praf de copt pentru pizze sau tarte sarate( nu drojdie de bere granulata, instant) sau un varf de bicarbonat/puteti folosi si praf de copt dar sa fie fara vanilie.
* 1/2 lingurita sare
* apa calduta (circa 200-250 ml.)
...............................................

Intr-un castron sau direct pe o planseta, punem faina iar deasupra turnam untura topita si racita putin, uleiul ,sarea si praful de copt. Incepeti sa turnati si apa calduta ,putin cate putin, incorporand bine ,amestecati cu mana la urma , pana cand aluatul devine compact, elastic ,nu prea tare.
Aluatul nu trebuie sa fie nici moale dar nici prea tare. Se adauga faina daca este necesar. Nu este necesar sa framantati mult. Impartiti aluatul in 8-9 bile,le acoperiticu un servet si lasati sa se odihneasca 30 minute. Intindeti cu facaletul o foaie rotunda de circa 20 cm. si groasa de 3-4 mmm, o puneti la copt pe o tava...tigaie antiaderenta /teflon bine incalzita, pe ambele parti.

Daca umplem foaia de piadina cu branza ,mezeluri, sos de rosii si inchidem ca un calzone ,coacem pe ambele parti pe plita/tigaia teflon, facem un crescione ; reteta o gasiti
aici

Nel giardino...

Questi giorni ho fatto un po’ di pulizia nel giardino e ho visto che una parte di piantine sono in fiorite. Ho scoperto anche chi mangia le foglie della salvia e rosmarino…questo insetto . Pensavo le lumache, invece...









a inceput sa creasca si crinul...







mi-am pus si ardei iute... peperoncini






Gnocchi alla romana / Gnocchi romani






Ingredienti:
per 5-6 porzioni

* 1 litro di latte
* 250 g. di semolino
* 100 g. di burro
* 1 tuorlo d’uovo
* 50-60 g. parmigiano reggiano
* 15 g .di gruviera, emmenthal, o un altro tipo di formaggio che si fonde
* sale
* una grattata di noce moscata
........................................................
La ricetta l'ho trovata sul giallozafferano.it

Mettere a bollire il latte con un pizzico di sale e noce moscata e 50g. burro, quando bolle aggiungere il semolino e lasciare cuocere a fuoco medio ,mescolando sempre. Togliere dal fuoco e aggiungere 2 cucchiai di parmigiano e il rosso d’uovo mescolare bene , stendere e spianare su una superficie leggermente bagnata ,ottenendo uno strato di circa 1 cm.
Lasciare raffreddare poi tagliare con una forma circolare.
Ungere una pirofila e sistemare ritagli, poi leggermente sovrapposti i dischetti, cospargere di burro fuso(50 g.) , parmigiano e gruviera grattugiate , gratinare in forno per circa 20 minuti, finchè si formerà una bella crosticina dorata.











Frittata con asparagi / Omleta cu sparanghel



Ingredienti:
* uova
* asparagi lessi
* formaggio tipo scamorza, provolone
* olio extravergine oliva
* sale
* pepe
.......................................................
Prepariamo una frittata; le uova, sale e pepe sbattute bene ,li mettiamo in padella ben calda ,con poco d’olio. Per qualche minuto mettiamo sopra un coperchio e quando la frittata e quasi pronta sopra ,mettiamo il formaggio a cubetti e l’asparago lesso. Spegniamo il fuoco , ripieghiamo la frittata , lasciamo qualche minuto ,cosi il formaggio si scioglie . Serviamo subito, ancora calda.







altre ricette: asparagi al forno con prosciutto


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>




OMLETA CU SPARANGHEL
Ingrediente
* oua
* sparanghel fiert
* cascaval(provolone,scamorza sau alta branza care se topeste)
* ulei
* sare
* piper
.......................................................
Se bat bine ouale cu putina sare si piper,apoi se pune in tigaia bine incalzita cu putin ulei ,la foc mediu.Dupa cateva minute se acopera putin si cu capac, asa incat oul se incheaga(nu mult)si la suprafata. Imediat se pune deasupra cascavalul si sparanghelul fiert taiate bucatele.Se stinge focul dupa 1 minut,se inchide omleta, se lasa 1-2 minute,asa incat cascavalul se topeste. Se serveste imediat, calda.

alte retete: sparanghel la cuptor cu sunca

Pizza con acciughe e peperoni / Pizza cu ansoa si ardei gras


Ingredienti:

* 500 ml. di acqua tiepida
* 20 g. di lievito fresco
* 3 cucchiai di olio d’oliva extravergine
* farina quanto basta per avere un impasto non troppo duro..circa 900-1000 gr
* un cucchiaino di sale
* una punta di cucchiaino di zucchero
* passata di pomodoro
* peperoni
* acciughe sott'olio
* 250 g. di mozzarella
* origano
...................................................................

Sbriciolare il lievito di birra in una ciotola , versare l'acqua e l'olio, lo zucchero e far sciogliere bene il lievito . Aggiungere metà della farina e iniziare ad impastare. Dopo aver amalgamato tutto e ottenuto un composto semiliquido, aggiungete il sale il resto della farina.Continuate a impastare energicamente riavvolgendola sempre su se stessa. Aggiustate con piccole quantità di farina durante la lavorazione per ottenere un impasto liscio e morbido. Se l’impasto comincia a staccarsi abbastanza bene dalle mani non aggiungete più la farina. Coprirla bene e farla lievitare per almeno 2 ore in un luogo ben riparato.
Ungere un po' con l'olio una teglia antiaderente circolare , del diametro di circa 30 cm. e stendervi l’impasto. Mettete la passata di pomodoro ,le acciughe a pezzetti, peperoni tagliati a falde , mozzarella tagliata a cubetti e origano. Cuocere in forno preriscaldato per circa 15 minuti. Vengono  3-4 pizza ..dipende quanto grande sono le teglie e quanto alta lo volete fare.






>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Image and video hosting by TinyPic


Ingrediente:

Pentru aluat:
* 500 ml. apa calduta
* 20gr. drojdie de bere proaspata
* 3 linguri ulei de  masline
* faina cat cuprinde...sa nu fie o coca prea tare..circa 900-1000 gr.
* o lingurita de sare
* un varf lingurita de zahar
umplutura:
* sos de rosii
* ardei gras proaspat
* fileturi hamsii sau ansoa in ulei
* 250 gr. mozzarella
* oregan uscat

........................................................
Se faramiteaza drojdia de bere intr-un castron ,se varsa deasupra apa calduta ,uleiul si zaharul ,topiti bine drojdia ,dizolvand si zaharul. Adaugati cam jumatate de faina si incepeti sa incorporati faina …la inceput cu furculita ,apoi cu mana. Cand a devenit o compozitie semi lichida ,adaugati sarea (din ochi in functie de aluatul avut) si restul de faina. Faina o puneti treptat ,nu toata deodata.... aluatul nu trebuie sa fie prea tare dar nici prea moale. Depinde de cat absoarbe faina, sunt feluri de faina care absorb mai mult si altele absorb mai putin, de aceea variaza cantitatea. Oricum, cum vedeti ca se dezlipeste aluatul destul de bine dupa mana ( dar mana ramane murdara usor de aluat), nu mai puneti faina. Framantati putin rasucind aluatul pe el . Acoperiti bine aluatul cu un servet destul de gros si deasupra chiar cu o fata de masa si lasati sa creasca aluatul minim 2 ore. Puteti pune castronul asa acoperit chiar intr-o punga de plastic sau in cuptor (stins) …asa aluatul "transpira" si creste mai bine. In cuptor este bine deoarece este un loc inchis...etans.
Cu cat sta sa creasca mai mult cu atat este mai bine.
Cand a crescut, se pune o parte din aluat in forma de pizza, iar dupa ce se intinde bine , se pune sosul de rosii, mozzarella cubulete ,felii..cum vreti , ardeiul taiat, cateva fileturi de ansoa si oregan. La pizza cu ardei gras, in alte ocazii ,in loc de hamsii pun ceapa, vinete pe gratar sau anghinare in ulei.
Se pune, in cuptorul bine incins...si in circa 15 minute este gata ...in cuptorul pe gaz.
Cu acest aluat de pot face 3-4 pizza ,depinde cat de mari sunt tavile...si cat de gros vreti sa fie blatul de pizza.

Seguo